Skoči na glavno vsebino

Dvodnevna strokovna ekskurzija na Dunaj

Za učence, ki se učijo nemščino kot izbirni predmet v sedmem, osmem in devetem razredu sem v mesecu aprilu organizirala ter izvedla dvodnevno strokovno ekskurzijo na Dunaj. V petek, 14. 4., smo se v zgodnjih jutranjih urah podali na pot proti Dunaju. Pridružili so se nam učenci OŠ Rodica. Ob zanimivi razlagi o sosednji državi Avstriji ter njeni prestolnici Dunaju, ki nam jo je posredoval vodnik Mitja, nam je pot hitro minila. Veselili smo se vseh kulturnih in zgodovinskih znamenitosti, ki jih ponuja mesto s približno 1,9 milijona prebivalcev.
Ko smo prispeli na Dunaj, smo se odpravili proti baročnemu bivališču avstrijskih cesarjev Schönbrunnu, ki leži na obrobju mesta. Tam smo se seznanili z zgodovino naše sosednje države, kamor smo bili Slovenci celo tisočletje vključeni. Dvorec Schönbrunn je s svojimi 1500 mogočnimi sobanami, kjer so še ne dolgo nazaj zares živeli, drugi največji ter najbolj obiskan grad na svetu.
Sprehodili smo se po prostranem parku z brezhibno urejenimi drevesi in cvetličnimi gredicami, okrasnimi ribniki, dišečimi cvetočimi vrtnicami, vodnjaki in številnimi skulpturami.

Zaradi vremena, ki nam v petek ni bilo naklonjeno, smo malce spremenili program in načrtovali več notranjih ogledov. Zato je sledil obisk Prirodoslovnega muzeja (Naturhistorisches Museum Wien), ki so ga odprli leta 1889, in je eden najpomembnejših prirodoslovnih muzejev na svetu. Uživali smo ob ogledu ogromnih okostij dinozavrov, največje in najstarejše zbirke meteoritov na svetu, dragih kamnov ter izjemne razstave živali. Navdušila nas je tudi simulacija Zemlje in njenih naravnih pojavov, ki jih je posnela NASA.
Sledil je orientacijski ogled mesta: videli smo avstrijski parlament, novo mestno hišo, Burgtheater, fakultete, parke, dvor Hofburg, ki je bil nekoč kraljevska palača, znamenito dunajsko opero, gledališča, umetnostno zgodovinski in naravoslovni muzej, mestno hišo … in še kaj. Po večerji v hotelu smo si vzeli čas še za reševanje učnih listov.
Naslednji dan smo se najprej napotili v hišo morja, ki se nahaja v bivšem protiletalskem stolpu iz 2. svetovne vojne. Sedaj so v njej zgradili še desetmetrski stekleni predor, ki je edinstven na svetu, saj ni pritrjen na tla, zato je ribe mogoče opazovati tudi pod nogami. Dobesedno smo se sprehodili skozi morje in občudovali podvodni svet Atlantika. V enem izmed petih nadstropij smo videli najbolj strupeno kačo na svetu, ogledali pa smo si tudi hranjenje dveh sto kilogramskih pitonov. Prav poseben je bil občutek, ko smo lahko zrli morskemu psu v oči.
Ena izmed najzanimivejših in tudi najizvirnejših destinacij med obiskom Dunaja je nedvomno muzej Haus der Musik oziroma Hiša glasbe, kamor smo se napotili po ogledu hiše morja. Muzej je v prostorih nekdanje palače nadvojvode Karla, kjer je nekoč živel tudi ustanovitelj Dunajskih filharmonikov Otto Nicolai. Obisk ima zato še dodaten priokus, saj glasbo in orkester doživimo tam, kjer se je vse začelo. Na 3000 kvadratnih metrih so nas pričakale domiselne interaktivne instalacije in nam približale glasbo iz različnih zornih kotov. Tako smo se seznanili z naravo zvoka, svojimi čutili in njihovim delovanjem ter glasbenimi velikani in Dunajsko filharmonijo. Prav tako smo lahko eksperimentirali s svojim glasom in ustvarili lastno zgoščenko. V tretjem nadstropju je tako imenovani virtualni dirigent, kjer smo lahko s posebno dirigentsko palico dirigirali virtualnemu orkestru. Glasbeniki na velikem zaslonu sledijo našemu tempu, vendar pozor, lahko jih zelo razjezimo, če nismo točni. Bili smo pozitivno presenečeni nad množico doživetij, ki jih ponujajo.

Raziskovali smo tudi najožji center mesta. Prispeli smo do katedrale, posvečene svetemu Štefanu, kjer so imeli učenci nekaj težko pričakovanega prostega časa za samostojno odkrivanje mesta. Nekateri so se razveselili Starbuksa, drugi so poiskali spominke, si privoščili kos znamenite torte Sacher ali raziskovali bogat izbor različnih trgovin z oblačili in obutvijo. Vsi pa smo se ob ponovnem snidenju strinjali z znanim slovenskim pregovorom: »Ko greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj!«, saj cene niso bile najbolj prijazne našim denarnicam.
Na koncu smo se ustavili še v čokoladnici Zotter, ki spada po oceni mednarodnega testa čokolade med najboljše čokoladnice na svetu. Bilo je neskončno veliko čokolade za vse! Vodstvo, polno čokoladnih užitkov nas je popeljalo od zrna do gotove čokolade. Ogledali smo si lahko preko 365 različnih vrst čokolade. S posebnimi žličkami smo jih lahko poskusili na 18.ih degustacijskih postajah. V manufakturi izdelujejo čokolado po načinu bean-to-bar, torej od zrna naprej izključno po načelih bio in fairtrade kakovosti.

Bili smo navdušeni, malce utrujeni, vendar zadovoljni, veseli in hvaležni, da smo lahko doživeli toliko zanimivih in poučnih stvari. V poznih večernih urah smo se vrnili domov. Mislim, da nam bo doživetje še dolgo časa ostalo v lepem spominu.

Mentorica: Nina Smej

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost